TRIMSALON

De behandeling

Trimsalon

De honden komen altijd op afspraak in de trimsalon.
Bij binnenkomst controleer ik op eventuele klitten en parasieten.
Overlegt wordt in welk model uw hond getrimd wordt.
Er wordt een tijd afgesproken wanneer u uw hond weer kan ophalen of ik bel op wanneer de hond weer klaar is.

In principe is een trimbeurt voor elke hond aan te raden, dus niet alleen voor de rashond, maar ook voor de raslozen. Tevens zijn kortharige rassen ook goed te behandelen tegen bijvoorbeeld overmatig verharen.

Een trimbeurt bestaat o.a. uit het knippen van de nagels, het reinigen van de oren, het wassen en föhnen van de vacht, het borstelen en kammen, het uitwollen, het ontklitten, het knippen, plukken, strippen, effileren of scheren van de vacht in het door u gewenste model of volgens de rasstandaard.

Wassen en föhnen

Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen van grote honden gebruik ik een zogenaamde "waterblazer". Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast en alle losse haren. Deze wordt niet warmer dan 30 graden, zodat de huid niet kan worden aangetast door oververhitting.

Borstelen en kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, klitten te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen. In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namelijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenborstel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen.

Ontwollen

Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2x per jaar). Ze trekken als het ware een jas uit. In de trimsalon zijn diverse gereedschappen aanwezig om deze honden sneller en gemakkelijker door de rui heen te helpen. Te denken valt o.a. aan de Coat King of de herdershark. Daarnaast zorgt een wasbeurt en de behandeling met de waterblazer dat er nog meer losse haren worden verwijderd. Het ontwollen scheelt u ontzettend veel haren thuis en uw hond is een stuk eerder van deze vervelende rui af.

Ontklitten

Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Is uw hond tot op de huid vervilt, dan rest er vaak nog maar één (pijnloze) manier, het kort scheren van uw hond.

Knippen

Bij het knippen wordt vacht ingekort met behulp van een schaar. Meestal zal er bij de kniphonden tegen de haargroei-richting ingeknipt worden, tussendoor het haar opkammend, om uitstekende plukjes te ontdekken. Zoals reeds eerder is vermeld, kan een kniphond alleen dan strak in model gezet worden na zorgvuldig wassen en uitföhnen van de vacht.

Plukken

Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed "plukrijp" te zijn om de huid zo min mogelijk te irriteren. Het haar wordt plukje voor plukje in de groeirichting verwijderd. Bij het plukken wordt in een keer de gehele bovenvacht weggeplukt en de zachte ondervacht blijft staan.

Strippen

Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist. Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer vier maanden na een "grote"plukbeurt, zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt.

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de haargroei mee of tegen de haargroei-richting in.

Scheren

Bij het scheren korten we de vacht in met behulp van een tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan, hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse (vanaf 2 mm t/m 16 mm). Scheren kan zowel met de haargroei mee als tegen de haargroeirichting in. Dit ligt aan het model en/of aan de vacht.

TARIEVEN TRIMSALON

Wat kost een behandeling ? Ik reken € 35,00 per uur. Om u te vertellen hoe lang ik met een hond bezig ben hangt af van een aantal dingen.

Hoe groot of klein is de hond ?
Wel of geen klitten ?
In model of kaal ?
Plukken, knippen of scheren ?
Wel of niet wassen ?
Werkt de hond mee of staat hij/zij constant te draaien.

Een hond die erg in de klit zit en helemaal uitgekamd moet worden kost veel meer tijd dan een hond die een paar kleine klitten heeft en uitgekamd moet worden.

Met een bouvier die getrimd moet worden ben je ongeveer 3 uur bezig, mits deze niet te veel klitten heeft. Maar komt diezelfde bouvier om kaalgeschoren te worden kan je in 1,5 uur klaar zijn, kan zeg ik want als deze hond geklit is kan scheren ook wel eens lang duren.

Betaling geschiedt contant of een betaalverzoek bij het ophalen van uw hond.